Blijf op de hoogte van de geplande werken op de Oude Vest in Dendermonde.

Infodagen Oude Vest op 21, 22 en 23 april 202

De stad maakte een tijd terug zijn parkeerbeleid voor de heringerichte Oude Vest bekend. “We kregen heel wat suggesties omtrent het parkeren. Om tegemoet te komen aan de wensen van de buurt, voeren we nog een aantal aanpassingen door”, aldus het bestuur.

Op straatniveau worden op de Oude Vest enkel nog parkeerplaatsen voorzien met een parkeerduur van maximum 30 minuten, voor mensen die snel een boodschap willen doen en daarna het centrum weer verlaten.

Deze parkeerplaatsen, de zogenaamde shop & go-plaatsen, worden uitgerust met een sensor die de parkeertijd monitort. De shop & go-plaatsen zijn gratis gedurende 30 minuten. Daarna dient de wagen de plaats te verlaten om een parkeerboete te vermijden. Het gaat om 25 shop & go-plaatsen op de Oude Vest.

Parkeren voor personen met een beperking

Daarnaast zijn er, op straatniveau, ook 2 parkeerplaatsen voorzien voor personen met een beperking. Deze bevinden zich in de parkeerzone tussen Lindanusstraat en Sint-Jacobsstraat.

Wie langer dan 30 minuten wil parkeren, verwijzen we door naar de parkings Mechelsepoort en Hof van Saeys. Daar zijn voldoende parkeerplaatsen om klanten op te vangen.

Het deel van de Oude Vest tussen de Lindanusstraat en de Brusselsestraat wordt een voetgangerszone van ongeveer 230 meter lang. Een bewoner uit dit deel van de Oude Vest met een private parkeerplaats krijgt altijd toegang. Een bewoner zonder garage of privéparkeerplaats krijgt, bovenop de laad- en losmomenten van 08.30 tot 11.00 uur en van 18.30 tot 21.00 uur, maximum 30 minuten per dag om te laden en te lossen. De toegangscontrole zal verlopen via nummerplaatcontrole door ANPR-camera’s.

Wat zijn de gevolgen voor het bewonersparkeren in de omgeving?

De herinrichting heeft ook gevolgen voor het bewonersparkeren in de omgeving. “De stad begrijpen dat deze aanpassing bezorgdheden met zich meebrengt. Om te verzekeren dat elke bewoner een parkeerplaats heeft overdag, ´s avonds en ´s nachts, hebben we de volgende maatregelen uitgewerkt”, aldus het bestuur.

“Vanaf de start van de werken aan de Oude Vest worden alle straten waar momenteel gratis parkeren toegelaten is met een Europese parkeerschijf (blauwe zone) omgevormd naar zones voor betalend kortparkeren (maximum 2 uur). Hierdoor krijgen we meer parkeerrotatie in deze straten en komt er ruimte vrij voor buurtbewoners om hier met een bewonerskaart te parkeren. Het gaat om deze straten: Lindanusstraat, Nijverheidsstraat, Zwijvickstraat, Weldadigheidsstraat, Leo Bruynincxstraat, Sint-Jacobstraat, Molenstraat, Begijnhoflaan (deel blauwe zone), Sint-Rochusstraat, Sint-Jorisgilde, Gildenhof.”

Bewoners betalen 250 euro per jaar voor parkeerplaats

“De bewoners die momenteel enkel ´s avonds/´s nachts parkeren op de Oude Vest, kunnen een parkeerabonnement kopen voor de parking Mechelsepoort (enkel ondergronds deel) of voor de nieuwe parking Hof van Saeys (van zodra de parking opgeleverd is). Dit abonnement is enkel geldig op week- en zaterdagen van 18 tot 9 uur en op zondag. De kostprijs van dit abonnement wordt vastgelegd op 250 euro per jaar of 25 euro per maand. Tot en met 2025 zal het lokaal bestuur voor 50% financieel tussenkomen in de kostprijs, waardoor u als bewoner de eerste jaren slechts 125 euro per jaar of 12,50 euro per maand betaalt.”

“De plaatsen worden aanvankelijk gelimiteerd, zodat bijvoorbeeld ook klanten van de frituur op de Oude Vest of bezoekers van bewoners nog een parkeerplaats kunnen vinden in de parkeergebouwen. Het abonnement is in eerste instantie bedoeld voor de bewoners van de Oude Vest. Indien er nog capaciteit overblijft, kan het eventueel uitgebreid worden naar bewoners uit omliggende straten, waar de parkeerdruk ’s nachts het hoogst is.”

De stad organiseert infodagen in het infopunt op de Oude Vest 27 op de onderstaande dagen:

  • donderdag 21 april van 11 tot 14 uur op afspraak, van 14 tot 20 uur. (vrije toegang)
  • vrijdag 22 april 2022 van 10 tot 14 uur op afspraak, van 14 tot 20 uur. (vrije toegang)
  • zaterdag 23 april 2022 van 10 tot 14 uur. (vrije toegang)

Een afspraak kan gepland worden via www.dendermonde.be/oudevest.

Lees ook

Nieuwe geldautomaat aan Hof van Saeys

Batopin, beheerder van de geldautomaten of CASH-punten, zal tegen eind volgend jaar op 970 locaties in ons land nieuwe geldautomaten uitrollen. Ook

Nieuwe aanvraag omgevingsvergunning

Nadat het plan voor de herinrichting van de Oude Vest sterke juridische vertraging opliep, werkte de stad aan een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag. “De

Veiligheid en parkeren op de Oude Vest

Dinsdag 7 november 2023 presenteerde de stad een aantal parkeer- en veiligheidsmaatregelen voor de Oude Vest aan de middenstandsraad. Ingrepen die de